About Me

My photo
البدائع, القصيم, Saudi Arabia
A human that wishes all creatures peacfull living - including humans -

Friday, September 28, 2012

Chicken MENDI


طريقة عمل مندي الدجاج
 chicken rice using electric pressure cooker 
we call it Mandi

This cooker consists of 2 parts, the cooker itself and the basket that we use for placing the chicken & rice. 

تجهيز الدجاج
 preparing chicken 

الشبك يتسع إلى 10 حبات دجاج كبيرة الحجم (700-1000غ)
the basket can take 10 pieces of chicken(700-1000g)

يغسل الدجاج ثم يوضع على السلة ويترك حتى يصفى من الماء
clean the chicken and let it drain aside

بعدها نقوم برش الملح على الدجاج حبة حبة حتى يصل الملح إلى جميع أجزائه
rub chicken with salt (one by one) to cover it completely  

جهز تتبيلة الدجاج وهي عبارة عن بهارات مشكلة مع كمية من صلصة الطماط
  prepare the spices mix(your taste), with tomato past

 يغسل الدجاج لتخليصه من الملح الزائد
rinse the chicken to remove extra salt 

يتبل الدجاج بخلطة التتبيله حبة حبة
marinate chicken with the spices mix thoroughly,
again one by one..  

تجهيز الرز
preparing rice

عادة تقاس كمية الرز بكأس لكل شخص
normally one cup of rice for each person

يغسل الرز فقط ولا ينقع ويوضع في المصفاة حتى يصفى من الماء
 rinse the rice, and drain it immediately 

خلطة الرز
additions

وهي كمية مناسبة من البصل والطماطم يضاف إليها كمية مناسبة من 
الزيت والبهارات والملح والحبحر حسب الرغبة ويمكن إضافة الماجي
chopped onions , tomato and some spices to your taste  you can also add, pepper if you like.. 

يحمس البصل والطماطم وتضاف له البهارات حسب الرغبة
toast the onions, tomato using the cooking pot,
when it becomes golden, add spices.

يمكن إضافة الجزر المبشور حسب الرغبة
you can also add sliced carrots 

يتم إضافة الماء بمقدار كأس وربع لكل كأس من الرز
add water, 1,1/4 cup for each cup of rice

أما إذا كانت كمية الدجاج قليلة فيكون كأس ونصف من الماء لكل كأس من الرز
if you are using less chicken, then add 1,1/2 cup of water
for each cup of rice.

 يوضع القدر على النار قليلاً ولا يلزم غليانه ثم يضاف الرز ويقلب ثم يرفع عن النار
now, you have the water and the extra’s in cooking pot,
place on a stove, soon it boils, add rice and stir,, then remove it,, 

يتم إضافة الفلفل الأحمر أو الأخضر حسب الرغبة
add pepper, if you like,,

يوضع القدر في أسفل السلة ويقفل المشبك الخاص بالقدر حتى لا يخرج من مكانه
place the cooking pot low in the basket  & secure it so it does not move or fall..

تكون السلة جاهزة لصف الدجاج فيها
now the upper basket is ready



يصف الدجاج في أعلى السلة
arrange chicken,,

شغل البرميل وضع درجة الحرارة على200 درجة مئوية لمدة 3-5 دقائق حتى يسخن
plug the electric cooker, turn the nob to 200 c for 3-5  minutes to warm up,,
بعد 5 دقائق يكون البرميل جاهزاً لوضع السلة فيه
remove the cover carefully and
place the basket down inside the cooker,, 


نحضر قماش الغطاء ونقوم بتبليله بالماء ونلفه حول الغطاء
bring a piece of wet cloth or a towel and round it on the cookers cover 
ثم نقوم بتغطية البرميل وقفله بمقبض إحكام الغطاء
place the cover and close it tightly ,,

نقوم بوضع مفتاح درجة الحرارة على 180 درجة مئوية
turn the temperature to 180 c
ومفتاح المؤقت على 80 دقيقة أي ساعة وعشرون دقيقة
place the timer on 80 minutes
إذا كانت كمية الدجاج أقل من 3 حبات يوضع المؤقت على 60 دقيه فقط
if you have used 3 or less chicken, use 60 c 

مع مرور الوقت سوف نلاحظ خروج البخار عبر الغطاء وهذا أمر طبيعي وكذلك لمبة المؤشر تنطفئ وتشتعل حسب درجة الحرارة المختارة
with time steam will come out through the cover, light will flash ,, it’s ok, it will go off once time is over..

بعد ان ينطفئ الجهاز 
يترك الغطاء محكم لمدة 10 إلى 15 دقيقة حتى ينضج المندي
after the cooker goes off, don’t open it, let it cook for 10-15 minutes..

إفتح القفل وإرفع الغطاء بحذر حتى يخرج البخار تدريجياً
unlock&open the cover carefully so that steam comes out 
gradually ..

إستخدم القفاز لرفع السلة بحذر
use a glove to lift the basket carefully..

يتم إخراج القدر بحذر من أسفل السلة
take the rice pot out carefully from basket..

يغرف الطعام على صحن كبير أو يوزع على صحون صغيرة

serve rice in a plate, normally, we use round plates..
top the rice with golden chicken,,

and... Besmillah

If you don’t have an electric cooker, you can use a metal barrel  
similar size and using firewood after its flame goes away,
then place the basket there..

No comments:

Post a Comment